مذاکرات وین - نمایه

پایگاه خبری-تحلیلی «واکس» می‌نویسد: بایدن به‌رغم وعده‌های انتخاباتی‌اش به برجام بازنگشته؛ ایران هم تضمین‌هایی می‌خواهد که بایدن نمی‌تواند بدهد؛ اگر همین‌طور پیش برود، مذاکرات آتی بی‌نتیجه خواهد بود.

سرویس جهان مشرق - طرف‌های عضو برجام و دولت آمریکا قرار است از انتهای ماه جاری میلادی (نوامبر ۲۰۲۱) مذاکرات بر سر احیای این توافق هسته‌ای را در وین از سر بگیرند. با این وجود، به نظر می‌آید مسائل مهمی همچنان باقی است که دو طرف به نوعی آن‌ها را خط قرمز خود معرفی کرده‌اند: از جمله شرط آمریکا مبنی بر بازگشت متقابل و همزمان به تعهدات برجامی و شرط ایران درباره‌ی دریافت تضمین مبنی بر عدم خروج دوباره‌ی واشینگتن از توافق هسته‌ای.

آیا بازگشت آمریکا به برجام و احیای توافق هسته‌ای کار ساده‌ایست؟ [دانلود]

اگرچه پیش‌بینی آینده‌ی مذاکرات در وین کار راحتی نیست، اما رسانه‌های مختلف تلاش کرده‌اند عوامل تأثیرگذار بر پیشرفت و نتیجه‌ی مذاکرات را بشمارند. یکی از این رسانه‌ها، پایگاه خبری-تحلیلی اینترنتی آمریکایی «واکس» است که طی گزارشی تحت عنوان «آیا می‌توان توافق هسته‌ای ایران را نجات داد؟[۱]» به همین مسئله پرداخته است. آن‌چه در ادامه می‌خوانید، متن گزارش این پایگاه آمریکایی است.

در همین‌باره بخوانید:

›› سه گام بایدن برای احیای برجام از دید کارشناس آمریکایی


لازم به ذکر است که مشرق صرفاً جهت اطلاع نخبگان و تصمیم‌گیران عرصه سیاسی کشور از رویکردها و دیدگاه‌های محافل رسانه‌ای-اندیشکده‌ای بین‌المللی این گزارش را منتشر می‌کند و دیدگاه‌ها، ادعاها و القائات این گزارش‌ لزوماً مورد تأیید مشرق نیست.


پل‌های پشت سر

آمریکا و متحدانش، طی اجلاس گروه ۲۰، گفتند اطمینان دارند که بازگرداندن همه‌ی طرف‌ها به توافق هسته‌ای ایران «امکان‌پذیر است[۲]این آخرین تلاش دولت‌های غربی برای نجات توافقی بود که به طور رسمی تحت عنوان «برنامه‌ی جامع اقدام مشترک[۳]» (برجام) شناخته می‌شود. اکنون، دست‌کم، تاریخی برای آغاز احتمالی فرآیند نجات این توافق وجود دارد: ۲۹ نوامبر[۴] [۸ آذر ۱۴۰۰]؛ زمانی که مذاکرات در وین از سر گرفته می‌شود.

سه گام بایدن برای احیای برجام از دید کارشناس آمریکایی: پذیرش اشتباه، لغو تحریم‌ها و رها کردن مسائل غیرهسته‌ای

(از چپ) بوریس جانسون، نخست‌وزیر انگلیس، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، و جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، در حاشیه‌ی نشست گروه ۲۰ در شهر رُم، پایتخت ایتالیا، درباره‌ی توافق هسته‌ای ایران با یک‌دیگر صحبت و بیانیه‌ای مشترک صادر کردند (+)

برجام، که سال ۲۰۱۵ به امضای ایران، آمریکا و سایر کشورهای ۱+۵ (چین، روسیه، انگلیس، فرانسه و آلمان) رسید، محدودیت‌هایی را برای برنامه‌ی هسته‌ای ایران تعیین کرد تا مانع از اقدام این کشور به ساخت سلاح هسته‌ای در طول مدت توافق شود. تهران موافقت کرد به بازرسان مستقل بین‌المللی اجازه دهد پایبندی‌اش به مفاد توافق (مانند محدودیت‌ها درباره‌ی غنی‌سازی اورانیوم و سانتریفیوژهایش[۵]) را راستی‌آزمایی کنند. در عوض، سایر امضاکنندگان برجام، تحریم‌های اقتصادی جهانی‌ای را برداشتند که به دلیل فعالیت‌های هسته‌ای ایران علیه این کشور وضع شده و اقتصادش را به لبه‌ی پرتگاه سوق داده بودند.

به نظر می‌رسید برجام دارد در رسیدن به هدفش، یعنی محدود کردن برنامه‌ی هسته‌ای ایران، موفق عمل می‌کند[۶]‌. با این حال، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، که این توافق را «فاجعه[۷]» توصیف می‌کرد، وعده داد از توافق خارج شود؛ و سال ۲۰۱۸ به این وعده‌اش عمل نمود[۸]. ترامپ علاوه بر خروج یک‌جانبه از توافق، تحریم‌های خردکننده‌ای علیه ایران وضع کرد و کارزار «فشار حداکثری[۹]» را آغاز کرد که چند سال ادامه داشت. ایران ابتدا مدتی در توافق ماند و از مفاد آن پیروی کرد؛ متحدان اروپایی آمریکا هم تلاش کردند آن را حفظ کنند[۱۰]. با این وجود، تهران از سال ۲۰۱۹ شروع به نقض توافق کرد[۱۱] و از آن زمان تا الآن برنامه هسته‌ایش را توسعه داده و از محدودیت‌های توافق درباره‌ی ذخایر اورانیوم با غنای پایین[۱۲] و موارد دیگر، فراتر رفته است. (ایران می‌گوید به دنبال سلاح هسته‌ای نیست[۱۳]، اما در حال نزدیک‌تر شدن به احتمال ساخت چنین سلاحی است[۱۴].)

سخنرانی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، و اعلام خروج یک‌جانبه‌ی واشینگتن از برجام [دانلود]

بایدن از زمان تبلیغات انتخاباتی‌اش گفته بود می‌خواهد توافق هسته‌ای را احیا کند، اما تلاش‌ها برای انجام این کار تا اندازه‌ی زیادی معطل مانده‌اند. نامزدهای بایدن [برای تصدی سِمت‌های مرتبط با برجام در دولت]، اوایل دولت بایدن نشان دادند که آمریکا برای رسیدن به نتیجه در پرونده‌ی توافق هسته‌ای عجله‌ای ندارد[۱۵]. مذاکرات، ماه آوریل میان تهران و سایر طرف‌های برجام (با شرکت غیرمستقیم آمریکا) آغاز شد[۱۶]؛ و دست‌کم اندکی پیشرفت حاصل شد. با این حال، گفت‌وگوها، ماه ژوئن پس از انتخاب ابراهیم رئیسی[۱۷]، رئیس‌جمهور جدید و تندروتر ایران، به حالت تعلیق درآمد[۱۸].

ورای وعده‌ها و خط قرمزها؛ آیا می‌توان برجام را نجات داد؟ +فیلم

طرف‌های عضو برجام و آمریکا (به شکل غیرمستقیم) قرار است از اوایل آذرماه مذاکرات درباره‌ی احیای توافق هسته‌ای را از سر بگیرند (+)

در همین‌باره بخوانید:

›› اذعان روزنامه کنگره آمریکا: بایدن نمی‌تواند برجام را احیا کند

مذاکرات، اواخر این ماه از سر گرفته خواهد شد؛ و هدف این است که دو طرف به تنش‌زدایی متقاعد شوند: دست برداشتن ایران از انجام کارهایی مانند تولید سوخت هسته‌ای در سانتریفیوژهای سریع نسل بعد[۱۹]؛ اقدام آمریکا به لغو تحریم‌هایی مانند تحریم بخش انرژی ایران و تحریم آن‌هایی که با تهران تجارت می‌کنند؛ و رسیدن به چیزی که دیپلمات‌ها و مذاکره‌کنندگان دوست دارند نامش را بگذارند: «تعهد متقابل». و البته تهران احتمالاً چیز دیگری هم می‌خواهد که ممکن است تأمین آن فوق‌العاده دشوار باشد: تضمینی مبنی بر این‌که اگر یک نفر دیگر (یا اصلاً همان نفر قبلی[۲۰] [یعنی ترامپ]) رئیس‌جمهور آمریکا شد، همه چیز دوباره از دست نخواهد رفت.

احیای برجام با چالش‌های دشواری روبه‌رو خواهد بود. ایران نشان داده که به میز مذاکره بازمی‌گردد؛ که به نوبه‌ی خود، نشانه‌ی خوبی است. اظهارات اروپایی‌ها و آمریکا در نشست گروه ۲۰ هم نمایش وحدت خوبی بود. با این حال، این‌ها همه چسب‌زخم‌های کوچکی برای اعتماد سیاسی میان واشینگتن و تهران هستند که دچار شکستگی‌های شدیدی شده است.

«بنده از روز اول بارها و بارها گفتم به آمریکا اعتماد نکنید» [دانلود]

در همین‌باره بخوانید:

›› اعتراف پایگاه آمریکایی به ناتوانی بایدن در اصلاح روابط با تهران

 

دستِ پُرِ ایران و دستِ خالیِ آمریکا

چنان‌که «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه‌ی آمریکا، اخیراً گفت، هدف آمریکا «دستیابی و پیاده‌سازی سریع تفاهم درباره‌ی بازگشت متقابل به پایبندی[۲۱]» به برجام است. پرایس بعداً هم گفت به این ترتیب برنامه‌ی هسته‌ای ایران «به همان جعبه‌ای [و چارچوب محدودیت‌هایی] برمی‌گردد که تا چند سال پس از اجرای توافق در سال ۲۰۱۶ در آن قرار داشت[۲۲]

بایدن: تخریب برجام کار ترامپ بود، اما احیای آن وظیفه‌ی ایران است [دانلود]

منتقدان توافق هسته‌ای ایران، اغلب این توافق را بر این مبنا مورد انتقاد قرار می‌دادند که به سایر فعالیت‌های شرورانه‌ی ایران، مانند برنامه‌ی موشک‌های بالستیک[۲۳] و مداخلات و حمایت این کشور از نیروهای نیابتی در منطقه[۲۴]، نپرداخته بود. وقتی صحبت از «تمدید و تقویت توافق» می‌شود، آمریکا می‌گوید ابتدا به دنبال بازگرداندن همه‌ی طرف‌ها به پایبندی متقابل است؛ یعنی برجام، مانند گذشته، فقط به فعالیت‌های هسته‌ای ایران خواهد پرداخت. برخی کارشناسان معتقدند احیای برجام نقطه‌ی شروعی برای همکاری بیش‌تر، یا دست‌کم پیروزی‌ای برای آرمان عدم اشاعه‌ی هسته‌ای خواهد بود؛ و ماجراجویی‌های منطقه‌ای ایران در مجامع دیگر حل‌وفصل خواهند شد[۲۵]. در عین حال، دولت بایدن همچنان به تحریم ایران به خاطر مسائل دیگر (از جمله اخیراً یک مشت تحریم مرتبط با برنامه‌ی پهپادی این کشور[۲۶]) ادامه داده که نشان می‌دهد هنوز هم فشار علیه تهران را حفظ کرده است.

سه گام بایدن برای احیای برجام از دید کارشناس آمریکایی: پذیرش اشتباه، لغو تحریم‌ها و رها کردن مسائل غیرهسته‌ای

برنامه‌ی موشکی ایران یکی از موضوعاتی است که آمریکایی‌ها و طرف‌های اروپایی برجام به دنبال اضافه کردن آن به دستورکار مذاکرات بر سر احیای توافق هسته‌ای با تهران هستند (+)

ایران می‌توانست هنوز هم برای بازگشت به مذاکرات معطل کند و از این فرصت برای ادامه‌ی پیشبرد برنامه‌ی هسته‌ای و تقویت اهرم فشارش استفاده نماید. این در حالی است که آمریکا پیشاپیش بخش عمده‌ای از اهرم‌هایش را سوزانده است: ایران را با تحریم‌هایش در تنگنا گذاشته (اگرچه هنوز هم [افراد و نهادهایش برای تحریم ته نکشیده] و دارد به این تحریم‌ها اضافه می‌کند[۲۷])، اما با وجود این‌که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه‌ی آمریکا، اخیراً گفت «همه‌ی گزینه‌ها روی میز است[۲۸]»، بعید به نظر می‌رسد دولت بایدن تمایلی برای مداخله‌ی نظامی بیش‌تر در منطقه داشته باشد. این در حالی است که اگرچه تحریم‌ها دارد ایران را خرد می‌کند، اما این کشور تا اندازه‌ای در برابر فشارها مقاومت کرده است[۲۹].

اگر هدف [از این مانورها، تقویت] اهرم است، سؤال بزرگی که باید پیش از هر گفت‌وگوی جدیدی پرسید، این است که ایران دقیقاً به دنبال چیست. «اسفندیار باتمانقلیچ» [کارشناس دیپلماسی تجاری و] عضو غیرمستقر «شورای روابط خارجی اروپا» می‌گوید: «این فرضیه وجود دارد که این دولت [رئیسی] رویکردی حداکثری نسبت به مذاکرات اتخاذ خواهد کرد.» «رویکرد حداکثری» عبارتِ مثبت‌تری برای بیانِ این است که تهران ممکن است خواسته‌ای را مطرح کند که از همان ابتدا برای آمریکا قابل‌قبول نباشد؛ مثلاً فشار آوردن برای لغو تحریم‌هایی فراتر از تحریم‌ها علیه برنامه‌ی هسته‌ایش، یا درخواست از آمریکا برای برداشتن گام اول با ارائه‌ی حمایت اقتصادی یا لغو تحریم‌ها.

مجله آمریکایی: بایدن است که باید در بازگشت به برجام پیش‌قدم شود/ ایران به راحتی به توافق هسته‌ای برنمی‌گردد

بایدن نه تنها باید خسارت‌های دوره ترامپ را جبران کند و به توافق هسته‌ای بازگردد، بلکه باید گام‌هایی فراتر از این برای اصلاح روابط با ایران بردارد (+)

در همین‌باره بخوانید:

›› مجله آمریکایی: بایدن است که باید در بازگشت به برجام پیش‌قدم شود

ایران احتمالاً استدلال خواهد کرد این آمریکا بوده که برجام را پاره منفجر کرده، در حالی که تهران تا یک سال بعد هم همچنان به توافق پایبند مانده، و بنابراین به عهده‌ی آمریکاست که ثابت کند حسن نیت دارد. با این وجود، اکنون که ایران نیز به نوبه‌ی خود قطعاً توافق را زیر پا گذاشته، این استدلال، دیگر تا اندازه‌ای از کار افتاده است. «ساموئل هیکی» تحلیلگر پژوهشی عضو سازمان غیرحزبی و غیرانتفاعی «مرکز کنترل تسلیحات و عدم اشاعه» که به حذف تهدید سلاح‌های هسته‌ای اختصاص دارد، در این‌باره می‌گوید: «هر دو طرف در حال حاضر از پایبندی به توافق بسیار دور هستند. بنابراین منطقی است که دو طرف به‌تدریج گام‌هایی برای بازگشت به توافق بردارند.»

حتی اگر ایران رویکرد حداکثری هم اتخاذ نکند، باز هم درک این‌که لغو تحریم‌ها دقیقاً چه شکلی است و چگونه عملی می‌شود، عامل بزرگی در موفقیت این مذاکرات خواهد بود. به گفته‌ی «الکس واتانکا» مدیر «برنامه‌ی ایران» در [اندیشکده‌ی آمریکایی] «مؤسسه‌ی خاورمیانه»، سال ۲۰۱۵، تخفیف‌های تحریمی، به گونه‌ای که برجام وعده داده بود، به طور کامل برای ایران محقق نشد. واتانکا می‌گوید: «واقعیتی که ایرانی‌ها کشف کردند این بود که تهدیدِ مجازات با تحریم‌های آمریکا همچنان [پیش چشم دولت‌ها و نهادهای بین‌المللی] بزرگ بود و بالای سرشان وجود داشت. روی کاغذ می‌توانستند با جهان تجارت کنند؛ اما در واقع شرکت‌ها و بسیاری از کشورها همچنان از ایران فاصله می‌گرفتند.» آیت‌الله [سید] علی خامنه‌ای، رهبر عالی ایران، نیز همین را گفته است: ایران خواهان لغو تحریم‌ها نه‌تنها روی کاغذ، بلکه «در عمل[۳۰]» است.

سخنرانی رهبر ایران درباره سیاست قطعی جمهوری اسلامی درباره بازگشت احتمالی به تعهدات برجامی [دانلود]

یک درخواست دوم هم وجود دارد که آن درخواست اول را پیچیده‌تر می‌کند: نوعی تضمین مبنی بر این‌که این توافق می‌تواند مقابل تغییرات سیاسی داخلی آمریکا دوام بیاورد. مخالفت با توافق ایران در داخل آمریکا همچنان ادامه دارد؛ به‌ویژه میان جمهوری‌خواهان. همان‌طور که سناتور «تد کروز» [نماینده‌ی جمهوری‌خواه ایالت تگزاس در سنا] اخیراً در توئیتی درباره‌ی توافق با ایران [در واکنش به وعده‌ی بایدن مبنی بر پایبندی آمریکا به توافق هسته‌ای در آینده[۳۱]] نوشت: «صددرصد قطعی است که هر رئیس‌جمهور جمهوری‌خواهی در آینده، آن [توافق] را پاره خواهد کرد[۳۲]

ورای وعده‌ها و خط قرمزها؛ آیا می‌توان برجام را نجات داد؟ +فیلم

«نخیر. جو بایدن مطلقاً هیچ اختیاری به موجب قانون اساسی ندارد که چنین تعهدی بدهد. تا وقتی توافق با ایران توسط مجلس سنا به عنوان یک معاهده تصویب نشود (که بایدن می‌داند نخواهد شد) صددرصد قطعی است که هر رئیس‌جمهور جمهوری‌خواهی در آینده، آن را پاره خواهد کرد. دوباره [مانند ترامپ].»؛ توئیت «تد کروز» سناتور جمهوری‌خواه ایالت تگزاس در واکنش به گزارشی درباره‌ی تعهد بایدن به عدم خروج مجدد آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران (+)

احیای برجام؛ گره کوری که باز شدن آن خارج از کنترل بایدن و به دست کنگره‌ی آمریکاست [دانلود]

اعتبار ترمیم‌ناپذیر آمریکا و سابقه‌ی سیاه اروپایی‌ها

مسئله‌ی اعتبار آمریکا [و تعهدش به برجام] یک چالش واقعی است، چون چیزی نیست که واشینگتن به‌راحتی بتواند آن را عملی [و تضمین] کند، حتی اگر دولت بایدن بخواهد این کار را بکند. بنابراین تهدید مجازات با تحریم‌های آمریکا همچنان وجود دارد. این مسئله به نفع ایران هم هست، چون می‌تواند از آن به عنوان چماق در هر مذاکره‌ای استفاده کند. چنان‌که [سعید خطیب‌زاده] سخنگوی وزارت خارجه‌ی ایران در پاسخ به توئیت کروز نوشت: «به عهده‌ی رئیس‌جمهور آمریکاست که جامعه‌ی بین‌المللی (از جمله همه‌ی اعضای برجام) را متقاعد کند که امضایش اعتبار دارد[۳۳] «سید حسین موسویان» دیپلمات سابق ایرانی و متخصص سیاست هسته‌ای و امنیت خاورمیانه در برنامه‌ی «علم و امنیت جهانی» دانشگاه «پرینستون» [آمریکا]، می‌گوید ایران می‌تواند با محدود کردن برنامه‌ی هسته‌ایش به تعهدات خود عمل کند، اما وقتی صحبت از تضمین عدم تخطی آمریکا به میان می‌آید، «هیأت آمریکایی نمی‌تواند هیچ تضمینی بدهد.»

ورای وعده‌ها و خط قرمزها؛ آیا می‌توان برجام را نجات داد؟ +فیلم

«جهان کاملاً به آن‌چه که آقای کروز اعتراف کرده، واقف است: این‌که رژیم‌های مستقر در واشینگتن، یاغی هستند. به عهده‌ی رئیس‌جمهور آمریکاست که جامعه‌ی بین‌المللی (از جمله همه‌ی اعضای برجام) را متقاعد کند که امضایش اعتبار دارد. در این‌باره «تضمین‌های عینی» لازم است. هیچ‌کس چیزی کم‌تر از این را نمی‌پذیرد.»؛ پاسخ سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه‌ی ایران، به توئیت «تد کروز» سناتور جمهوری‌خواه ایالت تگزاس (+)

غلبه بر همه‌ی این مسائل دشوار خواهد بود. کارشناسان می‌گویند آمریکا و شرکای اروپایی‌اش احتمالاً مجبور می‌شوند نه‌تنها فوراً به وعده‌ی تخفیف‌های تحریمی عمل کنند، بلکه همچنین سازوکاری پیدا کنند که به بقیه‌ی جهان و نهادهای مالی اطمینان دهد تجارت با ایران واقعاً اشکالی ندارد. واتانکا می‌گوید «راه‌حل ساده»ی این مسئله، خرید سهام [در نهادهای مایل به همکاری با ایران] توسط آمریکا، مثلاً توسط کسب‌وکارهای آمریکایی، است، که پیام مهمی درباره‌ی بخش «در عمل» مخابره خواهد کرد.

باتمانقلیچ، عضو شورای روابط خارجی اروپا، می‌گوید شکست‌ها در مسیر اجرای برجام و تلاش‌ها برای کاهش اثر تحریم‌های یک‌جانبه‌ی ترامپ، یک «کلاس فشرده» برای دولت‌های غربی بود؛ و اتفاقاً همین مسئله چه‌بسا ناخواسته بتواند به مذاکرات کمک کند. (کشورهای اروپایی تلاش کردند راه‌حلی برای دور زدن تحریم‌های ترامپ ایجاد کنند، اما عملاً کار چندانی از پیش نبردند[۳۴].) آمریکا و سایر کشورها اکنون می‌توانند خودشان را برای پرتگاه‌هایی آماده کنند که قبلاً برایشان آماده نبودند؛ و به طور بالقوه می‌توانند راه‌هایی برای تقویت و تداوم فرآیند تخفیف تحریمی پیدا کنند.

توضیحاتی درباره سازوکارهای اروپا برای مقابله با تحریم‌های ضدایرانی آمریکا [دانلود]

در همین‌باره بخوانید:

›› «ابزار ویژه مالی»: تنفس مصنوعی یا اُتانازی برجام

›› آقای ظریف! دلتان را به اینستکس و اونستکس خوش نکنید

با این حال، هیچ تضمینی وجود ندارد که [پس از انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در] سال ۲۰۲۴ چه اتفاقی خواهد افتاد. برخی کارشناسان معتقدند شاید باز هم به نفع ایران باشد که از یک تخفیف تحریمی، هرچند موقت، بهره‌مند شود و از همین مدت برای آماده‌سازی خودش جهت مواجهه با روی کار آمدن احتمالی یک رئیس‌جمهور دیگر بدبین به برجام در کاخ سفید و اِعمال مجدد تحریم‌ها استفاده کند. شاید این سناریو به نفع ایران باشد، اما دیدگاه خود ایران ممکن است این‌گونه نباشد.

«افشون استوار» کارشناس حوزه‌ی ایران در دانشکده‌ی تحصیلات عالی نیروی دریایی [آمریکا] می‌گوید: «ایران روی صندلی راننده [و در جایگاه تعیین‌کننده] نشسته است»، اما به نظر نمی‌رسد واقعاً علاقه‌ای به بازگشت به توافق یا حتی لغو تحریم‌ها داشته باشد. به گفته‌ی استوار ایرانی‌ها «راهی برای دور زدن تحریم‌ها پیدا کرده‌اند؛ دست‌کم در حدی که بتوانند سرپا بمانند و بحرانی را مدیریت کنند که تحریم‌ها بر کشورشان تحمیل کرده، بدون این‌که مجبور به امتیازدهی یا سازش در هر حوزه‌ی دیگر دیگری شوند؛ چه استراتژیک، چه نظامی، و چه سیاست خارجی.»

سخنرانی «مایک پمپئو» وزیر خارجه‌ی سابق آمریکا، درباره‌ی سیاست ضدایرانی دولت ترامپ پس از خروج از برجام و اِعمال «شدیدترین تحریم‌های تاریخ» علیه ایران؛ سیاستی که نهایتاً به هیچ نتیجه‌ای نرسید [دانلود]

تهران مقابل کارزار «فشار حداکثری» مقاومت کرده؛ اگرچه شاید به قیمت تشدید دردهای اقتصادی‌ای که به ایران و مردمش وارد شده. این کشور ممکن است بخواهد ببیند آیا می‌تواند بیش‌تر از این معطل کند و از این فرصت برای پیشبرد منافع و آرمان‌های منطقه‌ایش و همچنین و برنامه‌ی هسته‌ای‌ای استفاده نماید که اروپایی‌ها و آمریکا همچنان مطلقاً به دنبال محدودسازی آن هستند یا نه. اگر این‌طور باشد، مذاکرات انتهای ماه نوامبر احتمالاً به‌اصطلاح «تعهد متقابل» به برجام را، که طرف‌ها می‌گویند خواهان آن هستند، به دنبال نخواهد داشت.

در همین‌باره بخوانید:

›› نقشه آمریکا و اعضای اروپایی برجام برای توافق هسته‌ای چیست؟

›› چگونه آمریکا ایران را وادار به ساخت بمب اتمی می‌کند؟

 


[۱] Can the Iran nuclear deal be saved? Link

[۲] Biden and European leaders say they're 'convinced' Iran deal can be quickly restored Link

[۳] The Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) at a Glance Link

[۴] Iran nuclear talks to resume November ۲۹ in Vienna, EU says Link

[۵] The Iran deal, explained in ۹ graphics Link

[۶] IAEA Says Iran Abiding by Nuclear Deal Link

[۷] Trump’s better deal with Iran looks a lot like Obama’s Link

[۸] Trump’s withdrawal from the Iran nuclear deal, explained Link

[۹] Why Iran is fighting back against Trump’s maximum pressure campaign Link

[۱۰] France Dangles $۱۵ Billion Bailout for Iran in Effort to Save Nuclear Deal Link

[۱۱] Iran breaches ۲۰۱۵ nuclear deal for the ۱st time, but calls the move "reversible" Link

[۱۲] Iran's enriched uranium stockpile ۱۲ times limit, says IAEA Link

[۱۳] Iran says it will never build a nuclear weapon Link

[۱۴] Iran’s Nuclear Program: How Close Is Tehran to Developing Nuclear Weapons? Link

[۱۵] Don’t expect Biden to reenter the Iran nuclear deal right away Link

[۱۶] The US and Iran breathed a little life back into the nuclear deal Link

[۱۷] Iran has a new president. He could end up being much more than that. Link

[۱۸] Efforts to restore Iran deal entering ‘critical phase’: US envoy Link

[۱۹] Iran Accelerates Nuclear Program, but Offers Path Back From Confrontation Link

[۲۰] Trump looks to ۲۰۲۴, commanding a fundraising juggernaut, as he skirts social media bans Link

[۲۱] Department Press Briefing – November ۰۳, ۲۰۲۱ Link

[۲۲] Department Press Briefing – November ۰۴, ۲۰۲۱ Link

[۲۳] Iran's ballistic missile program is non-negotiable, President Hassan Rouhani says Link

[۲۴] Iran has invested in allies and proxies across the Middle East. Here’s where they stand after Soleimani’s death. Link

[۲۵] Washington welcomes news of direct talks between Iran and Saudi Arabia, official says Link

[۲۶] US hits Iran with sanctions ahead of key nuke talks meeting Link

[۲۷] Treasury Sanctions Network and Individuals in Connection with Iran’s Unmanned Aerial Vehicle Program Link

[۲۸] Secretary Antony J. Blinken with Margaret Brennan of CBS Face the Nation Link

[۲۹] Why Iran's Economy Has Not Collapsed Amid U.S. Sanctions And 'Maximum Pressure' Link

[۳۰] Iran’s Khamenei insists on US sanctions relief before return to nuclear deal Link

[۳۱] US would only quit Iran nuclear deal if Tehran were to renege, Biden pledges Link

[۳۲] Nope. Joe Biden has ZERO constitutional authority to make that commitment... Link

[۳۳] The world is acutely aware of what Mr. Cruz confesses: that regimes in Washington are rogue... Link

[۳۴] Six European countries join EU-Iran financial trading mechanism INSTEX Link

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 15
  • حسین US ۰۰:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    11 1
    آمریکاییها دنبال تسلیم و تسلط و نابود کردن ما هستند نه توافق تا ناامید نشن توافق نمیکنند
    • روزبه IR ۱۲:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      7 4
      مسئله یمن حل بشه بخش مهمی از فشارها علیه ما هم خنثی میشه، ولی چرا تا حالا اماراتی که شریک جرم عربستان هست هزینه ای پرداخت نکرده جای سوال داره! کاش راهی جز دعا کردن برای کمک به مردم یمن وجود داشت
    • IR ۱۲:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      5 1
      توافق راه تسلیم کردن و مسلط شدن و نابود کردن ایران است با توافق امتیاز می گیرند اما تحریم ها را نه تنها لغو نمی کنند بلکه تشدید می کنند همانند برجام نافرجام.
    • IR ۱۴:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      1 1
      - ايمان و اميد به وعده هاى حقّ، بزرگ ترين عامل براى رها كردن غير اوست. «اِنّ اللّه يُدخِل ...» - ايمان همراه با عمل، كليد نجات است و هيچ يك به تنهايى كارساز نيست. «آمنوا و عملوا الصالحات» - تنوّع نعمت هاى الهى، براى كاميابى بيشتر بهشتيان است. «جنّات، اَنهار» - خداوند بر اساس تمايلات بشر پاداش مى دهد. (انسان از باغ و نهر لذّت مى برد، در بهشت هم باغ ها و نهرهاست). «جنّات، اَنهار» - خداوند، قادر مطلق است و در انجام كارهايى كه اراده مى كند، به هيچ مانع و بن بستى نمى رسد. «يَفعل مايُريد» (همين قدرت سبب تضمين عمل به وعده هاى اوست).
    • IR ۱۸:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      1 0
      - كيفر اصلىِ مجرمان، در قيامت است و هلاكت در دنيا مقدمه اى براى آن مى باشد. «ثم يوم القيمة يخزيهم» - آنان كه در دنيا مؤمنان را خوار مى شمردند، خود در قيامت خوار مى شوند.«يخزيهم» - به دنبال هر كس بروى، بايد در قيامت جوابگو باشى. «اَين شركائى» - در دادگاه قيامت، مشركان حرفى براى گفتن ندارند. «اين شركائى» خدا، پاسخى ندارد. - علم واقعى كه موجب ايمان و عمل مى شود، هديه اى الهى است. «اوتوا العلم»
  • CA ۰۰:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    3 8
    خوب اصلا بگیریم توافق نشه بعدش چی میشه، اون موقع دوباره برمیگردیم سر وقت شماها به روش مرگ با هزار ضربه چاقو، کاریم به مردم ایران نداریم، مستقیم سر وقت خودتون میایم، البته یه سری از ضربات رو نوش جون کردید قبلا، پس جای شماها بودم دعا میکردم توافق بشه
    • IR ۱۲:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      8 3
      هزاران شمشیر را ایران تحمل میکند اما فقط صد شمشیر به پیکره اسراییل نابودش خواهد کرد
    • IR ۱۲:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      5 2
      هدف امریکا از مذاکره فشل کردن مولفه های قدرت ایران از جمله هسته ای و موشکی و پهپادی و منطقه ای و حفظ و تقویت زیرساخت های تحریم هاست درست عین همان کاری که در برجام انجام دادند نباید دوباره فریب بخوریم.
    • IR ۱۳:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      7 6
      واقعأ آدم سگ و شغال باشه ولی سی چهل سال آواره کمپ اشرف و تیرانا و اینا نباشه، بدون همسر، بچه، خانواده و... در انتظار اینکه عزرائیل بیاد سراغش بعد ببرن تو یه قبر دست دوی بی نام و نشون چالش کنن، راستی فکرشو کردین؟ خیلی ضایعه ها!!! خخخخخخخخ
  • IR ۰۲:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    5 0
    حرف استوار ایرانی میتونه نظر خوبی باشه .. اما در صورتیکه شروط ایران بی کم و کاست . قبول و اجرائی شود . ایران نیز فقط در مورد برجام نظرش را اعلام میکند .
  • IR ۰۳:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    6 3
    بعد از خروج ترامپ و تحریم شداد و غلیظ علیه ایران . کارشناسان حاضر در رسانه ها از روزگار سخت با توجه به نوع تحریم بیسابقه و اثراتش که از جمله در ارزش پولی نمایان شده بود . بر مردم و دولت ایران و اینکه راهی جز تسلیم و یا مشقت بحد خیلی زیاد حتی بدتر از کره شمالی که بعد از سال یا دو سالی شکننده خواهد انجامید . نظر میدادند . اما امروزه . در کشورهای اطراف و منطقه ِ استقامت مردم ایران . مثال آور شده .. وقتی رسانه ها اینگونه به توفیقات ایرانیان میپردازند و از اعتماد بنفس ایرانیان سخن میگویند . بالاخره نظاره گران وابسته به غربی ها . گزارش میدهند. که نگاه مردم منطقه اکنون چگونه است و طبعا در دیگر نقاط دنیا . همینگونه در گردش است . رسانه ها جهانی شدند و نظرات ترجمه و بنظر سایرین میرسانند . حالا آمریکا بقول معروف با دست پیش میکشد و با پا پس میزند . نمیخواهد تا بتونه نظر ایران را کامل بپذیره و طرح و ایده های متفاوت را در قالب این و آن و کشور انتشار میده تا بازخورد بگیره .. تا زمان نشست برجام چگونه عمل کنه .. نظر یکسان مردم ایران در تحقق خواسته های بدون قید و شرط ایران. که در سه بند رفع کلیه تحریم ها و ضمانت نامه عدم تکرار و راستی آزمائی . خلاصه میشود . پشتیبان هیئت مذاکره کننده کشورمان است .
  • IR ۰۶:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    10 1
    آمریکا باید تمام تحریم‌ها را با هر بر چسب و به هر بهانه و در هر زمانی که وضع کرده است، برای همیشه و به طور یک جا و در عمل لغو کرده و هزینه‌ی خسارت‌هایی را که در این شش سال به دلیل عمل نکردن به تعهداتش وارد کرده، بپردازد و منتظر راستی آزمایی ایران برای انجام این موارد بماند تا ادب شود. هیچ تضمینی به جز اجرای عملی موارد فوق حتی اگر در سطح کنگره و سنا باشد پذیرفته نیست. کل مطالبات منابع ما که به دلیل تحریم مسدود شده یا به هر دلیل دیگر توسط غربی‌ها پرداخت نشده است، در هر کشوری که باشد باید وصول گردد. تا زمانی که راستی آزمایی کامل صورت نگرفته است، نباید هیچ محدودیتی را بپذیریم.
  • CA ۰۷:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    12 9
    بعد از اینکه شمال و جنوب ایران بنام روسیه و چین رسما سند بخورد و تمام شئون کشور توسط کمونیستها بدست گرفته شود، انشالله برجام حتما نجات پیدا خواهد کرد. ومن الله توفیق
    • IR ۱۲:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      7 1
      برجام یک جنازه متعفن است خود روحانی و ظریف باید آنرا دفن می کردند.
    • حجت IR ۱۴:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
      7 3
      ..خل، از تو زباله دان تاریخ در بیا. سی ساله که کمونیسم مثل شماها به زباله دان تاریخ رفته
  • IR ۰۷:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    6 1
    وقتی تد کروز سناتور آمریکا می گوید امضای رئیس جمهور آمریکا اعتبار ندارد باید مجلس سنا آن زا تصویب کند تا رئیس جمهور دیگری از جمهوری خواهان نتواند آن را پاره کند پس دنیا مخصوصا اروپایی ها باید بدانند و از آمریکا بخواهند که در مجلس سنا آن را به تصویب برسانند وگرنه امضای رئیس جمهور آمریکا هیچ اعتباری ندارد و بیخود برای آن وقت سوزی و هزینه نکنند
  • IR ۰۸:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    6 1
    خیر ، نمی‌شود برجام را نجات داد به ابن دلیل که یانکی جماعت فقط تودهنی و پس گردنی حالیشه و مذاکره باهاش به جایی نمیرسه!!
  • سوسان IR ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    4 0
    برنامه ای غیر از فروپاشی با هزاران ضربه وجود نداره اونها از اینکه ما هنوز زنده ایم متعجب هستند و هر شب با آرزوی مرگ ما به رخت خواب میرند اما دنیا به شدت گرده و نمیشه اونرو توی یک بشقاب تقدیم یکی کرد گردی دنیا هوا و اقیانوسها رو در تمامی سطح اون پخش کرده تا همه از اون بهره ببرند اگه ما عرضه بهره برداری نداریم تقصیر خودمونه که افراد بی لیاقت خائن و وطن فروش همیشه برای ما تصمیم گرفتند اونهایی که بچهاشون در کانادا و اروپا هستند مخالف عزت ما هستند
  • IR ۱۲:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    5 1
    یک تاخیرایران در مداکره تله برحامی،ترس وداد تمام(همسایه ها،منطقه ودنیا)رادراورده-پس(غارتگران، مفسدان،خائنین،جنایتکاران خودی...)قدر مقاومت مردم ابران را ردانند ودست ازفساد،خوباختگی وشیفتگی به استکبار بردارندوالا هم مردم ایران وهم دشمنانی که بهشان امیدبستید،نیست ونابودتان میکنند
  • IR ۱۴:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۵
    1 1
    - ايمان و اميد به وعده هاى حقّ، بزرگ ترين عامل براى رها كردن غير اوست. «اِنّ اللّه يُدخِل ...» - ايمان همراه با عمل، كليد نجات است و هيچ يك به تنهايى كارساز نيست. «آمنوا و عملوا الصالحات» - تنوّع نعمت هاى الهى، براى كاميابى بيشتر بهشتيان است. «جنّات، اَنهار» - خداوند بر اساس تمايلات بشر پاداش مى دهد. (انسان از باغ و نهر لذّت مى برد، در بهشت هم باغ ها و نهرهاست). «جنّات، اَنهار» - خداوند، قادر مطلق است و در انجام كارهايى كه اراده مى كند، به هيچ مانع و بن بستى نمى رسد. «يَفعل مايُريد» (همين قدرت سبب تضمين عمل به وعده هاى اوست).
  • IR ۱۵:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۷
    0 0
    درخواست ما از دولت و مجلس، مقاومت مقتدرانه در برابر فشار غرب، و مقابله به مثل زیر است: 1- سیاست قطعی اعلام شده از طرف امام خامنه ای در تمام ابعاد ذکر شده که ظرافت های بسیار دقیقی دارد و خط قرمز ماست، کلمه به کلمه و مو به مو به طور شجاعانه اجرا گردد. 2- آمریکا باید تمام تحریم‌ها را با هر بر چسب و به هر بهانه و در هر زمانی که وضع کرده است، برای همیشه و به طور یک جا و در عمل لغو کند. 3- آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان باید هزینه‌ ی تمام خسارت‌هایی را که در این شش سال به دلیل عمل نکردن به تعهداتشان در برجام وارد کرده اند، بپردازند. 4- کل مطالبات منابع ما که به دلیل تحریم مسدود شده یا به هر دلیل دیگر توسط غربی‌ها پرداخت نشده است، در هر کشوری که باشد باید وصول گردد. 5- هیچ تضمینی به جز اجرای عملی موارد فوق حتی اگر در سطح کنگره و سنا باشد، هر چند لازم است، اما کافی و پذیرفته نیست. 6- انجام این موارد باید دقیقاً مورد راستی‌آزمایی طولانی مدت قرار گیرد. 7- تا زمانی که راستی آزمایی کامل صورت نگرفته است، نباید هیچ محدودیتی پذیرفته گردد و صنعت هسته‌ای با سرعت تمام در هر سطح و میزان مورد نیاز ممکن توسعه یابد. دوربین‌های نظارتی آژانس بین المللی انرژی اتمی که در واقع آژانس جاسوسی صهیونیست‌ها از تأسیسات هسته‌ای است، جمع آوری گردد و اجازه حضور به این جاسوسان صهیونیست ها در کشور داده نشود، تا مجدداً شاهد ترور دانشمندان هسته‌ای یا خرابکاری در تأسیسات هسته‌ای نباشیم. 8- شرط‌هایی فراتر از لغو تحریم ها در تقابل با سیاست‌های استکباری ظالمانه غرب از جمله خروج آن ها از منطقه و عدم حمایت آن ها از رژیم صهیونیستی گذاشته شود، همان گونه که آن‌ها بعد از شش سال عمل نکردن به تعهدات خود در لغو تحریم‌ها شروط جدید هم اضافه می‌کنند. 9- مکانیسم ماشه باید از برجام حذف گردد تا آمریکا نتواند با بازگشت صوری به برجام، از این امتیاز یک طرفه به ضرر ما سوء استفاده کند. 10- مذاکرات نباید فرسایشی و بی ثمر باشد، لذا باید برای انجام موارد فوق ضرب الاجل قرار داد و مذاکرات را تا زمان انجام موارد اشاره شده در عمل، هر یک سال یک بار در روز امضای برجام، به حال تعلیق در آورد. 11- همت اصلی تمام مسئولان کشور در راستای اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، خنثی سازی و بی اثرسازی تحریم ها، و حذف دلار از چرخه ی اقتصاد کشور باشد.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس